Negative – Since You`ve Been Gone (2010)

Cu un sunet destul de crud, de casetă, finlandezii de la Negative au oferit în prima parte a anilor 2000 o perspectivă deosebită stilurilor glam & hard adaptate valului alternative tineresc. Țin minte că i-am ascultat prima dată într-o rockotecă bizară ce cred că se afla undeva mai sus de Lahovari. Acum mă mir teribil cum de pe acolo se făcuse rost de albumul Sweet & Deceitful în condițiile în care nici azi nu prea s-a depășit cel mult stadiul Metallica/Nirvana. Cert e că piese precum About My Sorrow și Until You`re Mine m-au făcut să țin ochii pe ce avea să urmeze în cariera scandinavilor.

Au mai urmat patru discuri foarte apreciate de fanii trupei, ultimul dintre ele fiind Neon lansat în 2010. De atunci Negative și-a luat o pauză prelungită, dar mi-au lăsat melodia Since You`ve Been Gone care cred că prinde cel mai bine laolaltă abordarea Type O Negative & Poison & Linkin Park & Offspring (cu puternice recurențe NWOBHM) pe care finlandezii au încercat mereu s-o pună cap la cap.

Ascultând începutul Neon, îmi făcusem un obicei din a-mi imagina o fată închisă undeva la nebuni ce se tot dădea cu capul de cei patru pereți pentru ca la un moment dat, epuizată, să-și mângâie rănile – instrumentalul dinaintea solo-ului de chitară, pentru ca apoi s-o ia de la capăt cu frenezia, ciclul tot reluându-se pe parcursul piesei și chiar pe parcursul albumului. Tabloul era născocit probabil și pentru că-n rockoteca respectivă, extrem de slab luminată, eram îndeobște alături de o fostă colegă de generală aflată-n căutări. Era fană Red Hot Chilli Peppers. Totodată erau vremurile când la TV începuse ratingul dansului contemporan.

Ei bine, uitasem de episoadele astea până azi când am avut plăcuta surpriză să descopăr că vechii noștri amici ruși de la Rock Goes Nightcore au inclus în vastul lor catalog și Negative – Since You`ve Been Gone.

Iar imaginea pe care au ales-o în conceptul lor deja sper binecunoscut este poate un pic surprinzătoare pentru alții, având în vedere că, exceptând chipul schimonosit al fetei, nimic din jur nu indică ardoarea sonoră, dar e foarte potrivită amintirii mele. Cadrul complet alb parcă-i luat de la nebunii mei. RGN a dibuit și că nu mă refeream la vreo cămașă de forță.

There`s a world waiting for me outside my window

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s