Satra – Travellers (2023)

Stilul vocalistei Pilvi Tahkola m-a dus cu gândul la un soi de cap cablat privind în gol și totuși recitându-și nestingherit trăsăturile. Inițial, cel puțin comparativ cu Amanda Aalto, fosta imagine Satra, noua membră mi s-a părut plictisită, chiar resemnată. Dar cred că maniera sa aici este premeditată, iar cum recentul studiu Ejobs (deci NU, NU Sputnik sau ceva plătit de Putin cel Rău bla, bla) spune că societatea noastră a ajuns să muncească fără oprire doar și doar și doar pentru a-și putea plăti facturile (câteodată și pentru a mânca), intonația domnișoarei Pilvi îmi pare de-a dreptul utilitaristă.

Prin urmare, deși intelectualii de TV ne tot spun că aici e #libertate, noi trăind în și după niște valori veritabile, nu ca Putin cel Rău sau alte tronuri decadente, una dintre principalele instituții de angajare neoliberală constată franc lipsa vieții în esența ei.

Or, în codițiile în care omul nu se poată bucura de o muzică, de o carte, de o emisiune TV, de un eveniment sportiv, nu contează, nici nu-și permite să se îndrăgostească (să cunoască pe cineva, să stea de vorba cu acel cineva, să se plimbe alături de acel cineva ca Dana prin Liceenii), de exemplu, și, poate, de aici să rezulte generația următoare, atunci eu unul nu văd deloc unde e libertatatea mult clamată. Că te îmbolnăveai la Canal sau că te îmbolnăvești (burnout) prin nu știu ce corporație, eu unul nu văd vreo diferență pe fond.

De altfel, natalitatea în România a devenit o tragedie.

Ca să cităm tot dintr-o entitate neoliberală, trustul Digi a publicat un articol prin ianuarie anul curent în care spune: Natalitatea se prăbușește în România. În noiembrie s-au născut cu aproape două mii mai puțini copii față de luna precedentă din 2022. Asta face ca, în primele 11 luni ale anului trecut, numărul nou-născuților să fie la minimul ultimilor 134 de ani. Deja acest trend s-a accentuat în ultimii trei ani și pe fondul sprijinului redus oferit de stat părinților. Avem un număr mic de creșe și grădinițe. Nici legislația nu încurajează tinerii, în special pe cei cu venituri medii, atrag atenția specialiștii.

DAR!

Nu care cumva să strâmbați din nas la PIB-ul care se axează mai nou doar pe prosperitatea firmelor de armament occidentale! Că dau cu voi de pereții #SlavaMcDonaldsmuieGorlovka toți intelectualii TV moderni care și-au făcut peste noapte cabinete medicale, evident, private.

Zombificarea e extrem de potentă, iar generația următoare aproape absentă, sublinierea concretului transformând automat privitorul la variabile în: putinist, kgb-ist, derapaj Dragomir etc. Pilvi și Satra, sinceri în simplitatea și mesajul lor, dacă mai avem, dracului, timp să-i ascultăm, măcar ne îndulcesc în confirmarea că totuși avem și noi speranțe și visecă, pentru a simți că trăim, n-avem nevoie să livrăm tot salariul în contul intelectualilor de TV #SlavaNato #IStandWithLockheedMartin deținători de cabinete medicale accesibile doar dacă ai avut hâț băftălău $ – cineva care cunoaște pe cineva care cunoaște pe cineva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s