Rusia Azi 7

Întrebare: dacă noi, statul român, ne-am supăra și am porni să ne luăm înapoi Republica Moldova (fentând-o pe domnișoara Maia), ce-ar mai spune intelectualii de TV? #IStandWithMoldova? Desigur, cu diferența că, din câte știm, moldovenii din Republică n-au schingiuit cetățenii români aflați dincolo de Prut – precum s-a întâmplat prin Ucraina ultimilor 10-15 ani (de la Maidan încoace).

Titlul ar fi trebuit să fie ceva de fel: Universul Azi. Căci s-a ajuns într-un punct în care nu ne mai deranjează doar abjecția cancel culture și demența samavolnică pentru # like-uri (sau din pură prostie), ci și facturile – după cum, din păcate, corect anticipam în primăvara anului curent (chiar prin foilea astea), deși intelectualii de TV se ocupau încă de pe atunci cu treburi mult mai profunde spiritual precum Dragonul nobil Zelensky care-l bate pe Dragonul întunecat Putin: acum, la propriu, în direct pe Netflix (contra cost, firește)!!

Și ne afectează atât de tare încât, printre foarte multe altele, săptămâna trecută a fost organizată o reuniune TTE (Consiliul Transporturilor Telecomunicațiilor și Energiei) în regim de urgență la, evident, Bruxelles. Tema: noile măsuri (!) privind consumul de energie după ce…

…păi, pe scurt, după ce Ursula von der Șpaghen, vocea direcției noastre ca popor, a spus, scurt și la obiect, că sancțiunile aplicate Rusiei sunt foarte eficiente. Funcționează! La revedere, #IStandWithUkraine!

Ce nu ne-a mai spus protectoarea noastră este cum funcționează mai exact sancțiunile alea, pentru cine și ce sunt eficiente… dincolo de faptul că își ia ea niște like-uri pe Facebook – dimpreună cu luptătorii împotriva comunismului care sunt atât de ancorați în realitate, cunosc atât de în detaliu mecanismele sociale și înțeleg atât de bine NECESITATEA omului de a trăi, încât timp de jumătate de an n-au scos o vorbă despre drepturile pozitive (dreptul la muncă și sănătate) care, practic, măcar n-au fost luate la mișto în sistemul de factură comunistă sau prin zone ce s-au ținut cât de cât departe de umbra financiară NATO & UE. Asta e realiatea, tăcută și ascunsă sub preș, că ne place sau nu.

O altă realitate e că inflația în Rusia scade văzând cu ochii. Iar rubla are o putere cum n-a mai avut de zeci de ani. Șomajul a cam devenit o amintire și atât.

Pe de altă parte, inflația în zona Euro a trecut de 10% în septembrie ce tocmai s-a încheiat. Motivul principal stă-n prețurile energiei.

Prețul energiei a crescut cu 40,8%.

Prețul alimentelor cu 11,8%.

Germania tocmai a atins un prag istoric al inflației de 10,9%.

Datele de mai sus sunt preluate din Eurostat (Oficiul pentru Statistici al Uniunii Europene) și din New York Times.

Ca să n-avem vorbe.

(mă rog, probabil, pe bune, cifrele reale sunt mult, mult mai nașparlii – dar să nu fim răi, ci deschiși către valorile vestice).

Prin urmare, sancțiunile promovate de Ursula von der Șpaghen or funcționa, dar în niciun caz pentru bunăstarea cetățenilor UE. Din care, cu glorie și enorm din PIB trimis afară, facem parte.

Și pentru ce? De ce?

Pentru că niște ruși, hodoronc-fleoșc, i-au torturat, violat și ucis pe niște alți ruși. După care rușii ăștialalți s-au enervat. Și au început să-și ceară acele teritorii (unde de-ai lor cu buletin fuseseră supuși unor grozăvii teribile) înapoi. Da, înapoi, după cum foarte bine sublinia Andrei Marga. Cum au făcut-o… e doar alt rezultat al prepetuării cercului urii. Prelungire sistematică unde firmele de armament occidentale (!), singurele entități majore cu profit pe bursă din primăvară până acum, au în continuare un cuvât foarte important de spus.

Ne-o plăcea să facem pe Aragorni când ne halim ciorba, dar matematica simplă din realitatea simplă nu minte: am belit-o rău de tot! Atât de rău încât nu ne vom mai permite să ne uităm la filme cu Aragorni (ce să mai zic de cumpărat cărți) căci vom sta la lumina felinarului să ne căcăm în plină Uniune Europeană.

Cei care consumă peste 300 kWH, adică 90% dintre noi, și care nu vor să stea-n beznă vor trăi de acum încolo doar pentru factura la lumină. #IStandWithUkraine

Nu mă întrebați cum o să mai și mâncăm. Contactați intelectualii de TV care susțin aruncatul armelor peste gard. Majoritatea dintre ei au cabinete private unde se duc Țiriacii, deci îi puteți găsi ușor.

Iar iernile următoare, dacă se continuă cu paradigma Ursulei von der Șpaghen, vor umple cimitirele.

Presupunând că până atunci mâinile drepte ale lui Putin, care sunt realmente niște drescreierați, în frunte cu Medvedev (KGB-istul pitic e chiar adaptabil! și e adaptabil de vreo 20-25 de ani încoace – altfel nu știu câți în locul lui ar fi tolerat atât de simplist lătratul bazelor militare – de peste mări și oceane – la porțile țării sale), nu-și vor aminti, dracului, că de mâna și gura liderilor români # au murit niște generali de-ai lor. Stau, totuși, liniștit. La o adică mă vor apăra intelectualii de TV care nu se opresc din aplaudarea operațiunii – bățul prin #gard. Eu, unul, care n-am încurajat aruncarea armelor peste gard, la o adică sunt scutit pe bună dreptate: plec în Peru. Să apere #-iștii Dâmbovița! Eu vreau doar să ascult muzică și să fete, vorba lui Marin Preda.

Așa, ca să n-avem vorbe.

Nu ne dorim, dar, iată, din păcate, am avut dreptate în tot ce am prognozat. Cu toate că nu suntem nici pe departe intelectuali de TV. Să sperăm că de data asta ei vor avea dreptate. Măcar de data asta!

Între timp, Dragonul nobil Zelensky își continuă fantezia: vorbește prin holograme cu actorul ăla de căcat care l-a jucat pe Luke Skywalker într-un film și mai de căcat.

Care actor submediocru știți cu ce se ocupă momentan? Este ambasadorul plaftormei de strângere de fonduri UNITED24. Adică pentru o chestie sinistră denumită Aramata Dronelor care face în Ucraina fix nimic, afară de a ucide niște oameni și de a perpetua cercul urii.

Doi actorași de căcat și noi la mijloc. Fără vina noastră. Noi, ca nație (nații), ca cetățeni, ca tot social neoliberal, n-am prea fost educați să ne aparținem.

Dar susținem mișcarile raționale. Nu aruncatul armelor peste gard ca să mai moară niște unii aiurea, ca forța de muncă ieftină să emigreze spre confortul God Save The nu-știu-cine, spre #orgasmul actualilor lideri care pur și simplu nu fac diferența între metafora (educațională câteodată) unei realizări de pe Netflix și metamorfozarea weeb.

Și totuși, tot noi suntem cei care nu ne vom mai putea susține traiul de zi cu zi. Ursula von der Șpaghen cu siguranță nu va avea beleaua asta. Nici p Desigur, dacă nu cumva va fi trimisă în judecată pentru șpăgile luate din parandărătul Pfizer (stenogramele au transpirat – nimeni din vest nu mișcă un deget).

Dar suntem foarte bucuroși că pe mâinile noastre nu e nicio picătură de sânge.

Ca să ne și destinem puțin în așteptarea infernului #, care oricum bate zgomotos la uși, mie îmi pare rău că prințesa Leia chiar era drăguță. Nu mai zic de mama personajului interpretat de Luke, anume Amidala. Cu toate că, dacă ar fi după mine, aș trimite-o pe Natalie Portman însoțită de Leon să discute mai serios cu asasinii ăștia de există pentru like-uri.

Și astfel, cu părerea asta de rău, mi se confirmă, contextual, că marea soluție ar fi fost ca la masa negocierilor să stea rușii aștia care au făcut canalul Rock Goes Nightcore. S-a întâmplat să fie ruși – nu sunt singurii de profil de pe glob, dar cu siguranță sunt cei mai dedicați.

Cei care mi se pare că au reliefat la virgulă vorbele lui Mircea Geoană (secretar NATO): Şi poate cultura este până la urmă şansa. Până la urmă cultura este mai puternică. Comunicarea vizuală şi nonvizuală prin simboluri este de multe ori mai puternică decât comunicarea politică sau diplomatică sau militară.

Cu birocrații ăștia odioși (nevotați!!) ne-am lămurit. Cu cei care-i susțin, de asemenea. Atât pot, atât vor. Au trecut alte trei luni de când am citat unicul lucru inteligent pe care l-a spus vreodată Geoană. Situația globală a devenit încă și mai rea. Mult mai rea, cu toate că ne-am fi așteptat la eforturi susținute, zdravene la cap, pentru ca viețile noastre, ale tuturor, să nu fie nenorocite. Încă speram atunci… cu speranța asta, da, ne-am înșelat. Așa că reluăm cuvintele de pe aici pentru ca-n definitiv să n-avem vorbe. Ei continuă cu promovarea morții, noi mai adăugăm câte un fragment la poziția noncriminală pe care cu mândrie am adoptat-o din start.

Aș adăuga că și frumusețea feminină ar trebui să miște în egală măsură. Și să promoveze viața. Dincolo de religia pe care liderii noștri o invocă (zi de zi!) pompos făcând de fapt abstacție de Maria. Că altfel n-ar muri oameni aiurea.

Joe Biden, când, în public, nu dă mâna cu fantome și nu vorbește cu parlamentari morți, spune planetei Pământ că NATO nu va interveni în Ucraina. Dar că organizația susține militar efortul de război ucrainean. Ajutor, mă violează, nu săriți că-mi place! Cei care, de la nivel înalt, declară în fiecare secundă că susțin Ucraina (incluziv aderarea la NATO, manevra ce ar facilita, printre altele, și declanșarea Celui De-al Treilea Război Mondial), sigur își permit, precum Ursula, să-și folosească fără coșmaruri cele un miliard de becuri din zecile de case.

Cât despre Josep Borrel, psihopatul și însetatul de sânge Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, putem vorbi la fel de serios precum vorbim despre Hannibal Lecter.

Și cum noi suntem mai bucuroși de viață decât restul, evităm teorii gabrieldiaconiste prin care să declamăm: Ursula von der Șpaghen ne omoară cu zile pentru că e bătrână, urâtă si are și mustață (și mereu a fost hidoasă, chiar când făcea dragoste profundă ca să fete cei 10 copii sau câți are – spre gelozia mormonilor), deci are boală pe frumusețea feminină și nici nu vrea să priceapă esența frumuseții feminine. N-avem cum să presupunem așa ceva și să mai sperăm la credibilitate – doar nu suntem Meme Stoica, deci nu facem caterincă pe seama unui om bâlbâit pentru simplu motiv că acel om e bâlbâit (avem ceva mai mari pretenții de la noi înșine – comparativ măcar cu Psihologii Muzicali ce difuează pe postul public de radio tâmpenia aia plagiată: tam tam tam tararam tam tam, oac oac oac, diri diri da). Cum nici intelectualul de TV n-are cum să fie luat în serios dacă tot marșează pe ideea ca tot ce se întâmplă se întâmplă pentru că Putin n-ar fi avut prieteni când era mic. Bun.. noi suntem pe un blog obscur, el probabil va fi propus să-i ia locul lui Iohannis, dar avem un statut dat de pasiunea pentru muzică pe care nu are sens să-l călcăm în picioare. Și când atingi un anumit nivel al suportabilității, începi să dai din gură, din tastă, din ce mai poți.

Muzică ce continuă să-și facă loc și prin catalogul RGN.

Am ales de data asta câteva dintre MV-urile despre care n-am găsit inspirație și timp să detaliez separat.

Prima: Scorpions – Game of Life.

Mă gândesc câteodată dacă nu cumva băieții și fetele moscovite de la RGN nu cumva sunt de fapt cei și cele care au priceput cel mai exact treaba aia cu Wind of Change. În fine, cu siguranță nu-s singurii. Piesa Game of Life face parte din perioada mai recentă Scorpions. O perioadă când legendara trupă din Germania deja fusese trecută la capitolul relicve cu hit-uri drăgăstoase. Dar care, în 2007 a lansat un album excelent hard &heavy denumit Humanity – Hour 1. Am avut șansa să-i văd live la concertul susținut în București cu ocazia promovării acelui disc și încă am pe retină explozia bateristului James Kottak din Polivalentă! RGN au luat o piesă de pe acel disc și au atașat-o eroilor din Sword Art Online – probabil animeul meu preferat tocmai pentru că e ancorat într-o realitate augmentată tangibilă.

Cilver este o trupă descrisă simplu drept: rock. 🙂 Eu i-aș zice soft metalcore. Refrenul piesei decupate de RGN mi-a atras atenția, așa că am căutat mai multe detalii. Și am fost oarecum surprins să aflu că vocalista este de fapt o româncă ce acum își spune: Uliana Preotu (are un pupu cum pe la noi nu s-a auzit). Probabil o chema Iuliana până când familia ei să emigreze în State. New York Daily News o descrie ca fiind o Amy Lee mai goth-operă. Mai degrabă aș descrie-o ca fiind o Lita Ford mai punkeriță. Oricum, fata originară din România a format împreună cu chitaristul Leon Lyazidi un magazinaș prin intermediul căruia se pot achiziționa (mai ieftin) produse cu imprimeuri subculturii la care facem referire. Ceva gen bestial.ro al nostru. Un demers deloc ușor pentru niște plecați hai-hui și cu siguranță deloc dăunător (mai ales pe acel teritoriu). Oricum, Uliana se declară mare fană Gwen Stefani și totodată System of a Down. Muzica Cliver are ceva din ambii.

Sound-ul Young Medicine pe care l-am întâlnit datorită RGN m-a făcut de asemenea să caut mai multe informații. Am găsit doar o descriere pe bandcamp.com: Rising synthwave rockers Young Medicine pull the best from diverse genres to build a carefully constructed music identity that defies simple categorization. Thumping double-bass beats and crunchy guitar riffs hammer out hard-hitting rhythms while chorus lines partner with sparkling retro synth tones for a stunning mix of audio ideas. Cred că e suficient și țintit.

În fine, Annisokay. O formație de post-hardcore ce adaugă muzicii sale destule elemente neoprog. de efect. Totuși, nu evită să fie cât de directă se poate. Astfel, conferă ascultătorului o audiție intensă, dar deloc superficială. Ca argument: anul trecut, mult mai celebra Within Temptation a contactat grupul Annisokay pentru o colaborare materializată prin piesa Shed my Skin – sau cum ar fi trebuit ideea Hydra să fie de fapt, cred. Complementar, privirea fetei aleasă de RGN are mai degrabă ceva din pasiunea personajelor de pe albumul The Unforgiving.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s