Riverside – ID. Entity (2023)

Polonezii ăștia, atât cât a mai rămas din ei, sunt niste genii. Iar abilitatea lor se exprimă de data asta într-o formă oarecum bizară.

Exceptând piesa de deschidere, care mai degrabă îmi amintește, din fericire, de Keldian decât de imaginația lui Piotr, restul noului album Riverside e tiparul găluștilor pe care le înghițim zi de zi ca să ne tolerăm unii pe alții și să ne luăm astfel un salariu.

Siguranță ar fi puțin spus… ID. Entity, desigur, are sunetul specific Riverside, dar cam aici se oprește euforia. Nicio explozie de tip Towards the Blue Horizon. Niciun pinkfloydism adaptat vremurilor de tip #Addicted.

De obicei zic că am o problemă cu formele ce au întâietate fondului. De data asta lucurile sunt pe dos. Fondul e ireproșabil (din prespectiva stilului propus). Dar formele mă cam supără.

Ziceam că Wasteland, primul disc lansat după moartea lui Piotr Grudziński, a fost un pas înapoi. Ascultând ID… mai că îmi vine să spun că discul din 2018 a fost belea rău.

Pe de altă parte, repet, nici lui ID… nu i se pot reproșa pe fond foarte multe. E Riverside din plin. Iar Riverside a una dintre marile trupe născute în noul mileniu.

Însă… nu mai au curaj. Polonezii de azi se ascund cumva în spatele unui deja apel la autoritate.

Versurile, de asemenea, sunt cam prea Linkin Parkish pentru statutul Riverside. Și, din nou, subliniez forma, nu fondul, căci LP cam aveau îndreptățire să cânte despre ce cântau.

Oricum, rămâne Friends or Foe? E o abordare deosebită pe care grupul din Varsovia nu se rușinează să-l dezvolte.

P.S.: Colegul de la Aerologie (o activitate legată cumva știintific de punk-ismul Greta Thunberg) mi-a spus zilele trecute că Riverside au lansat un nou disc. Și mi-a mai zis că trebuie să fie, iar, de nota 10. Că trebuie să fie meseriaș. Că doar e Riverside! Eu am zis să-l ascultăm întâi – cu toate etichetele de rigoare.

So are you neo or post?
Remade for love
Oh oh
Funny
Or maybe you don’t want to know
It was done before

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s