Aldious – Deep Exceed

Ano toki no you ni koe wo hibi kasete

Miwaku naru Luft ni tadori tsukeruFormația Aldious nu doar că face parte din categoria primelor excentricități japoneze muzicalo-feminine care nu s-au limitat la a afișa o aură libertină, dar a și reușit să demonstreze fiabilitatea grupurilor metal alcătuite complet din fete (până atunci rare și destul de anodine, oriunde pe glob).

+

• Încă de la acest album de debut putem vorbi despre un sound propriu. Și asta în condițiile mediului old school fără coloraturi Idol sau alte mixtiuni rocambolești!

• Naivitatea inerentă vârstei are aici trăsături revizioniste. Avântul tineresc nu știrbește cu nimic inventivitatea și consistența. Probabil, libertatea de creație în afara dictatorialei industrii muzicale japoneze, Aldious fiind grup independent la vremea respectivă, pornit din pură pasiune, a contat enorm în rezultatul final.

• Chitaristele Toki și Yoshi formează o echipă excelentă. Aproape toate ieșirile lor în față rămân cu ceva în mintea ascultătorului. Notez și driblarea megalomaniei „guitar heroes”, capcană în care s-au pierdut atâția și atâția instrumentiști competenți.

• Deși, în general, Deep Exceed se discută în termeni heavy/power metal, orizontul e mai larg. Pe lângă influențele binecunoscute (Maiden, Helloween, Gamma Ray, Blind Guardian), albumul are multe faze grozave de thrash, speed sau gothic ce nu trebuie luate de-a gata! Încă o dată: vorbim despre niște puștoaice care, în ciuda metahirisirii (Japonia e de prin anii 70 a doua piață de consum rock), n-au avut cine știe ce tradiție (la nivel compozițional) îndrumătoare, bașca s-au trezit într-o lume suprasaturată. 

• Iată, bariera lingvistică nu e o problemă insurmontabilă dacă ai ceva de spus din punct de vedere muzical – s-a fumat scuza aia cu fermecătorul, dar neînțelesul Andrii Popa pe motive strict geografice; a devenit penibil ca-n era internetului, unde găsești traduceri la tot pasul, să tot dai vina (muzician frustrat sau simplu ascultător comod) pe Turnul Babel. 

Rami avea să-și dezvolte paleta vocală peste câțiva ani (în prezent e una dintre cele mai complete soliste rock). Pe discul comentat, însă, își forțează atât suficiența baritonală, joasele lui Keiko Kubota fiind o veritabilă modă (fetish pe alocuri) în Japonia, cât și dorința de a prelua impactul înaltelor pe care Tenge Fuyuki (FUKI) le avusese pe plan local (Light Bringer, Unlucky Morpheus).

• Lipsa unui cadru profesionist a fost o sabie cu două tăișuri. Dacă neatârnarea i-a făcut loc sincerității artistice, în schimb a suferit limpezimea. Prin urmare, tobele drăguței Aruto câteodată se aud distant, spart sau sunt lipsite de forța care trebuie să întrețină atmosfera liniei melodice. Aceleași remarci le putem facem și în privința lacunelor bass-ului din mâinile poznașei Sawa.

• Balada Across, cu toată frumusețea ideii de bază pe pian, nu reușește să treacă peste episoadele asemănătoare din catalogul X Japan, slăbiciune de care suferă mai toate trupele nipone. Sigur, Yoshiki Hayashi & co. sunt zei acolo, însă parcă se cam bate apa-n piuă. De asemenea, nici orchestrația stridentă din mijlocul piesei nu e adecvată (n-ar strica o remasterizare).

Deep s-a vrut un imn power. Are veleități de profil (plusată prin adresabilitatea jpop), dar atât. Floricele ritmice și ieșirea din refren nu servesc cauzei.

=

În viață de peste un deceniu, Deep Exceed e și azi la fel de proaspăt. Dincolo de plafonarea genului muzical de bază – majoritatea discurilor power metal mor la naștere -, regres general ce invariabil aduce/menține la suprafață orice realizare cât de cât nonconformistă, primul album Aldious are în sine o căldură inocentă. Din păcate (sau din fericire, vom vedea), irepetabilă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s