Subterranean Masquerade – The Great Bazaar

Când eram mai mic spre foarte mic, de voie, de nevoie, în nopțile vacanței de vară, perioadă care mereu mă găsea alături de neamurile ce ritualic se (re)descopereau anual printr-un cadru blagist, mai, mai să-mi dau cu apodicticu-n…, ascultam hipnotizat emisiunile de jazz difuzate la Radio România Actualități.

Domațiumul de țară (arhitectură pre-zidăristo-capitalistă transhumanțioasă), fiind aproape părăsit în restul anotimpurilor (motivul sclifoselii nașei mele, sora bunicului, de a o declara drept „casă de vacanță” – notăm și că jupâna, bineînțeles, ascultă, mulți ani înainte!, exclusiv muzică clasică), lua după apus acele note ancestrale în virtutea cărora se petrecea toată mascarada familială: structura bătrânească scârțâia limpede, neacoperită de cine știe ce lipituri sangvine declarate luminos, insecte bizare nu numai că ieșeau marțial din cărămida crăpată, dar se și apucau să scoată frazări pe măsura înfățișării, crengile copacilor uitați de orice atenție se zgâriau haotic de țigla… atât cât mai era țiglă pe casă, maidanezi (pe acolo li se zice „câini de pază” – românismul are intrinsec capacitatea de a răstălmăci chiar și ideea de Cerber) cu drumuri firesc croite într-un chenar plin de găuri în gard, scăpați ca vaca-n fân după o altă zi de îndurat, în lanțuri, gălăgia păsărilor-abator din împrejurimi. Iar netitatea, frrrrrr netteté, ooooooui, ca s-o citez pe patroana mea spirituală de momente tămâiernițe, îl enerva rău pe bunicu-meu, împreună cu care, prințișor (crug) pe vremea aia (între timp au apărut, s-au ițit ori s-au propășit alte gene patriarhale, mai mult sau mai puțin înfiate) aveam onoarea să împart geometria încăperii sacerdotale, la propriu și la figurat, căci acolo zăcuse, după binecuvântatele datini treze la problema morții clinice, 72 de ore trupul ctitorului (se zvonește că, de fapt, priveghiul ar fi durat numai 70 din cauza boului care, aflat în fruntea căruței cu mortul, se găsise să fugă după o vacă, căzând într-unul dintre șanțurile CAP-iste), fost primar în paradigme imemoriale, deci o glorie orologică, autorul cărții… am uitat numele, era ceva legat de renunțarea la popie și adeziunea la Partidul Comunist – se termina apoteotic cu „ce-am vrut și ce a ieșit” -, tatăl unei familii care își aduce aminte doar când se face cald. Astfel, prefera radioul pe lămpi în locul sunetelor viscerale.

De atunci, victima reorganizării administrative, Radio România Actualități a declinat sistematic muzica. Praful de Stele, odihnească-se în pace neadaptarea lui Liviu Zamora (nasol… așa pățești când te duci la Unitatea Militară anacronică), e ultima tresărire a postului public. Dar să nu dramatizăm.

În orice caz, amintirile sunetelor auzite nocturn din lemnosul CARMEN, pe care, neintrând în categoria specialiștilor-români-în-Rush-de-la-biberon (mulțumită lor am existat, existăm și vom exista pe harta Muzicii), nu le pricepeam câtuși de puțin, exceptând știrile de la fix, răgaz tic-tic-tic-tic (a fost ora…) unde bâjbâiam „bombă”, „tanc” și „fâ… mă rog, Gaza”, nu le-am mai simțit până la The Great Bazaar, penultimul album Subterranean Masquerade, trupă neo-prog israeliană (unii o numesc avangardistă; exagerare în opinia mea, elementul așa-zis novator sprijinindu-se strict pe aura exotică a inserțiilor orientale, activate cu mult înaintea nașterii SB, în ceva, de altfel, formal și uzitat – dacă aliajul și-ar fi suficient, de ce Phoenix, chiar și occidentalizat sau FM-izat – Transsylvania Phoenix – tot n-a interesat pe nimeni dincolo de granițele natale? Ha!) care mi-a rememorat ambianța psihedelică, atunci misterioasă, din vilegiatura anesteziată de jazz. Chestie de percepție. Discurile anterioare sunt de-a dreptul salată cefalorahidiană.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s