UFO – Doctor Doctor

• În Doctor Jivago, una dintre cele mai teribile scene are loc la finalul părții a XII-a. Obsedat de „ai lui”, de „familiile noastre”, pe medicul Iuri Andreevici nu-l țintuiesc nevoile generale de pe urma cărora profită coțcari oculți și pseudo-creștini, imolațio-avertizarea cumplitului mutilat, scenarita ce-l împinge pe Pamfil să-și omoare soția și copiii sau problema națională a scorbutului, dezertând: Te voi vedea, frumoasa mea, prințesa mea, scorușul meu, sângele meu. Dar episodul nu e teribil doar în sine, cât mai ales prin corelație cu modul în care, la o vreme după defecțiune, a murit Doctorul ateiat dostoievskian: într-un tramvai, către spitalul Botkin (Soldatenko), „pentru prima dată când voia să-și facă apariția la spital în exercițiu funcțiunii”. Cauza? O luptă cu mori de vânt, o încercare turbată de a deschide cu mâinile goale un geam fixat în șuruburi. Poate că Pasternak s-a blamat pentru că n-a profitat de simpatia pe care i-o arătase Stalin, asistând la împlinirea balaurului bolșevic; poate că, după cum remarcă mulți critici, Iuri a bălmăjit utopii în tentativa sa de a rămâne în afara istoriei. Sau poate că scriitorul rus s-a necăjit, dorindu-și în overtime să urmeze pilda lui Schopenhauer, cel care și-a scos banii de la banca din Frankfurt (aflată în pragul falimentului) sub pretextul că așa își salvează libertatea de a filozofa. Certe îmi par a fi regretele-paroxism tamizate deliberat prin ideea de doctor.

• În Naruto (Shippuden), una dintre cele mai teribile scene este motivul dezertării lui Tsunade. Ca urmare a ororii de a-și privi iubitul cum i se stinge în brațe, hăcuit în ultimul hal, aceasta abandonează Jurământul lui Hippocrate. Fratele îi murise în circumstanțe similare. Era prea mult!  Se transfigurează: dintr-un medic militar de vârf în prada alcoolului și jocurilor de noroc. Iar hematofobia o mănâncă de vie, PTSD-ul nepermițându-i alte variante de existență în afara prăjelii induse. Mereu neguroasă, pariurile de tot felul sunt singura ei alinare; acel ceva unde, fără efort intelectual, căci mintea-i tulburată de boroghină, eventualele realizări (întâmplătoare) mângâie altădată capacitatea analitică. Dar fortuna nu vine niciodată. Dintr-un medic militar de vârf, din Legendary Sannin, ajunge Păguboasa Legendară, porecla pe care avea s-o aibă până la (re)întâlnirea unor oameni ce au convingerea că revoluțiile nu înseamnă doar răzvrătirea spiritelor mediocre. Istoria i-a alterat sistemele de valori, însă totodată i-a înapoiat reperele. Pasternak n-a avut șansa asta, deși Olga conținea mult din castitatea lui Naruto (poate că… la timpul potrivit, Papa Ioan Paul gen, Boris ar fi fost un bun Uchiha Itachi… altădată despre sfinți-agenți dubli). Plină de remușcări, realizând că rahatul din propria curte nu e totul, Tsunade își reia lupta medicală, învățând totuși ceva din lumea 1X2. Pune mână (iar!) pe carte, se conectează la ultimele studii, și, întâi teoretic, înclină balanța din 50-50 spre 51-49 într-o foarte complicată intervenție neurologică. Practic, salvează pacientul-nerudă de la paralizie.

• În Romania actuală, aud că tot mai multe cadre medicale dezertează (sau intră în concediu medical – activitate mioritică ridicată la rang de artă – sau se comportă ca, e drept, ce întotdeauna i-a învățat cadrul: dumnezei-ghelbani).

Teama fugarilor e justificată. Capitalismul/neoliberalismul a distrus sistemul medical de stat. Altfel nu se putea, că doar nu cad bani din cer și pentru bombardiere NATO/bancomani, și pentru caznele muritorilor neaoși. Firesc, Halatele Divine (apreciem aterizarea dumneavoastră pe planeta Pământ), n-au azi cu ce se proteja – de-aia noi, cei din linia 483838388383, trebuie, pe cât posibil, să-i ocrotim. Și îi au și ei pe „ai lor”, pe „familiile lor”… Cu toate astea, cadrele medicale (brusc anxioase și atente la mediul înconjurător) trebuie să înțeleagă un lucru foarte simplu, un contract social în care și-au băgat ceva pe timp de pace, silindu-ne, neocrotiți, nemascați, nevizierați, nemănușați, constrânși doar cu CASS, fie să sperăm că cineva cunoaște pe cineva care cunoaște pe cineva care cunoaște pe cineva, fie să sperăm în șpăgi, atenții, motivații etc. : când neimpus (reiterez, milos exceptându-i pe ăia care s-au făcut sanitari la insistențele părinților ratați – care părinți, în fibra lor, vor rămâne niște ratați chiar dacă progeniturile lor ajung prof. dr. … șanse infime; o asemenea realizare necesită chemări veritabile -, deși statornicia profitoare/de aiurea nu mai e scuzabilă de la o vârstă încolo), vă angajați la activitatea medicală, automat vă asumați, vezi Hippocrate, că pot apărea stări de război, de urgență sau dezastre naturale (pandemii). Nasol! Fișa postului. Spicuită! Nu întotdeauna puteți trata numai julituri, și asta doar dacă pacientul cunoaște pe cineva care cunoaște pe cineva care cunoaște pe cineva sau dacă buzunarul cetățeanului e lărgit.

• În sfârșit… în Doctor Stone, o lume reactivată, de la era noastră computerizată la epoca de piatră, primul supraviețuitor, un geniu al științei moderne, trezit după o cvasicoma de 3700 de ani, stabilește prioritățile întru rezistență și recuperarea timpului pierdut. În top 3: facerea săpunului. Cică, zice el, degeaba orice dacă nu ne spălăm și ne îmbolnăvim acum... când nici gând să putem sta 3 pe un ventilator, așa cum făceau new-york-ezii în anul de grație 2020, darămite să trecem peste virusuri la care încă nu suntem imuni.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s