Skylake – In Orbit

Principala calitate a fiecărei ierarhizări muzicale nematematice (numărul materialelor vândute, omagii de FM) constă în ramificațiile pe care le provoacă. Valoarea orientativă este cea cu adevărat importantă – augmentarea dă sens clasamentelor subiective și limitate. Spre exemplu, mulțumită Mindspeak – Eclipse Chaser, creație cu atribute suficient de scăpărătoare încât s-o pun pe primul loc în topul preferințelor mele din 2019, am dat peste Skylake, trupă legată ombilical de reîmprospătarea Kasparovsky & co.

La fel ca Mindspeak, Skylake are în componență muzicieni tineri (studenți la momentul formării din 2015), a lansat anul trecut albumul de debut și exprimă o demnitate artistică admirabilă într-o lume unde majoritatea noii generații, mai mult sau mai puțin cu voia ei, adoptă calea ușoară.

Originari din Olanda, Suzan van den Engel (voce, harpă), Bart Laan (chitară, voce), Arjan Laan (tobe) și Charlie Feld (bass) cântă un rock progresiv intim, reflexiv, cu puternice laturi jazz, racordat la influențe alternative moderne. Rezultă acel space music notoriu, dar într-o formă de ecranare (Mindspeak se vrea mai stelar), având expresie autonomă. Prin tenta experimentală (improvizație) ne putem imagina subiectul fragilității noastre raportate la ceru’ ăl mare – incertitudinea, durerea și resemnarea unui micuț echipaj aflat la bordul unei micuțe nave casante. Atât pe site-urile de profil, cât și pe Facebook-ul formației, Skylake este definită ca numitorul comun YES, Genesis, Porcupine Tree, Karnivool, Anathema, Riverside, Tesseract. Aș adăuga, pentru limpezire, Eloy și Tool. 

Stilul cameral indică o susținută activitate de club. Atonalismul batavilor fiind paradoxal, ca simplu studiu de caz, întrebare e: cât și dacă vor mai orbita prin underground? În rest, în continuare, Skylake n-ar trebui să justifice putoarea publicului (larg).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s