Top (personal) albume 2019

1. Mindspeak – Eclipse Chaser

Fiecare notă din această călătorie spațială oferă ceva fastuos. Și asta mă oftică pe cât de tare mă bucură: cum naiba au putut austriecii ăștia de nici 30 de ani să facă în prezent o muzică plasată pe (!) axa Pink Floyd, Rush, King Crimson sau Deep Purple, iar noi tot așteptăm (așteptăm?) de patru decenii (Sfinx – Zalmoxe, Post Scriptum) un album coerent de prog. imprimat aici? Ah, droaia românilor ce activează în domeniul muzical să nu-mi trântească scuza (obosită) retardului cultural… că războiul, că asupritorii, că sovietele, că Ialta, că nu e Bigfoot; e Yeti… a se vedea consistenta exprimare curentă de rock progresiv… polonez ori efortul nipon; nici văicăreala mistico-fatidică „ei l-au avut pe Mozart, noi (doar) pe Enescu”. (Echoes of a Greater Mind…) A trecut marja de eroare. În condițiile deschiderilor de tot felul, regresul actual (pe timpurile marii cenzuri sau în vremurile degringoladei iliesciene măcar se ițeau câteva momente valabile universal) e tare frustrant.

2. Hiroyuki Sawano – Attack on Titan OST 3

Diversitate accesibilă fără compromis! Serialul cu pricina n-a câștigat încă o dată admirația iubitorilor de filme animate (pe primul loc în multe topuri de nișă), dar a și plusat datorită unui post-rock care mă face să cred că intelecția orchestrală (și kraut!) în sfârșit s-a redescoperit și adaptat momentului.

3. Wilderun – Veil of Imagination

Poate exagerez (și având în vedere simțitoarele importuri Opeth/Kamelot), dar nu știu cum să-l descriu altfel decât citându-l pe Cioran: „Viața nu ține decât durata fiorurilor noastre. În afară de ele, ea-i pulbere vitală. Ce vezi, ridică la rangul de vedenie, ce auzi, la nivelul muzicii. Căci: în sine, nimic nu este. Vibrațiile noastre construiesc lumea; destinderile simțurilor, pauzele ei”.

4. Rosk – Remnants

Frederic Chopin, Syd Barret și Roger Waters se întâlnesc la un priveghi.

5. Astralium – Land of Eternal Dreams

Evitând plictisul și/sau fandoseala, asociază muzica clasică-heavy metal melodic, aranjament indulgent în teorie, foarte dificil de pus în practică (stă mărturie cantitatea uriașă de kitsch din zona respectivă). Un album unde părțile bune (atâtea câte sunt) Rhapsody, Nightwish (perioada Anette Olzon) și aerul Sabbath – Headless Cross își dau mâna.

6. Moonrise – Travel Within

Ultimul Riverside m-a cam dezamăgit; moartea lui Piotr Grudzinski a afectat inspirația bornei poloneze. Din fericire, ce ironie!, stilistica (viața?) ambientală (deja) proprie Poloniei Journey-istă a ripostat printr-o altă realizare selenară (a se ține cont de rolul pe care Luna l-a avut în nașterea vieții).

7. Celtian – En Tierra de Hadas

Mai remarcabilă decât inspirația e absorbirea solomoniei primelor discuri Tierra Santa. Întotdeauna am crezut că spaniolii îsi pot dezvolta o linie proprie bazată pe armonia Tierras de Leyenda sau Sangre de Reyes. N-au prea făcut-o până la o mixtură boemă răsărită dintr-un folk… anglo-saxon și un cont Youtube.

8. Insomnium – Heart like a Grave

Climatul și geografia Finlandei redate sonor. Poate de-asta am avut inițial o senzație de tautologie, de răceală inactivă. Apoi s-a dezvăluit hibernalul asumat și calculat.

9. Galneryus – Into the Purgatory

Recunosc, îmi cam pierdusem patima odată cu îmbarcarea solistului vocal Masatoshi Ono, deși titulatura japoneză a continuat să fie una dintre cele mai complexe (dacă nu cea mai…) din zona power/neoclassical metal. Stilul său de a cânta mi s-a părut prea afectat, teatral și predispus la falsificații Toshi (Toshimitsu Deyama, legenda X Japan). De data asta, pe lângă faptul că își găsește stabilitatea căutată timp de 10 ani, Ono intră cu succes chiar și-n ape clasice. Iar Syu etalează ebuliția care m-a făcut cândva să-l includ pe lista celor mai abili chitariști din toate timpurile.

10. Etrange – Etrange

Închei cu o altă călătorie spațială. Apelez la artificiul ăsta ca urmare a dorinței genuine de explorare, implicit și de rezistență (citită în cheia conștientizării judecăților necivilizate), ce caracterizează instrumentalul francez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s