Top (personal) albume 2019

1. Mindspeak – Eclipse Chaser

Fiecare notă din această călătorie spațială oferă ceva fastuos. Și asta mă oftică pe cât de tare mă bucură: cum naiba au putut austriecii ăștia de nici 30 de ani să facă în prezent o muzică plasată pe (!) axa Pink Floyd, Rush, King Crimson sau Deep Purple, iar noi tot așteptăm (așteptăm?) de patru decenii (Sfinx – Zalmoxe, Post Scriptum) un album coerent de prog. imprimat aici? Ah, droaia românilor ce activează în domeniul muzical să nu-mi trântească scuza obosită cu retardul cultural… că războiul, că asupritorii, că sovietele, că Ialta, că nu e Bigfoot; e Yeti… a se vedea consistenta exprimare curentă de rock progressive… polonez ori efortul nipon; nici văicăreala mistico-fatidică „ei l-au avut pe Mozart, noi (doar) pe Enescu”. (Echoes of a Greater Mind…) A trecut marja de eroare. În condițiile deschiderilor de tot felul, regresul actual (timpurile marii cenzuri sau vremurile degringoladei iliesciene nu au împiedicat apariția câtorva momente valabile universal) e tare frustrant.

2. Wilderun – Veil of Imagination

Poate exagerez (având în vedere simțitoarele influențe Opeth/Kamelot), dar nu știu cum să-l descriu altfel decât citându-l pe Cioran: „Viața nu ține decât durata fiorurilor noastre. În afară de ele, ea-i pulbere vitală. Ce vezi, ridică la rangul de vedenie, ce auzi, la nivelul muzicii. Căci: în sine, nimic nu este. Vibrațiile noastre construiesc lumea; destinderile simțurilor, pauzele ei”.

3. Rosk – Remnants

Frederic Chopin, Syd Barret și Roger Waters se întâlnesc la un priveghi.

4. Galneryus – Into the Purgatory

Recunosc, îmi cam pierdusem patima odată cu îmbarcarea solistului vocal Masatoshi Ono, deși titulatura japoneză a continuat să fie una dintre cele mai complexe (dacă nu cea mai…) din zona power/neoclassical metal. Stilul său de a cânta mi s-a părut prea afectat, teatral și predispus la falsificații Toshi (Toshimitsu Deyama, legenda X Japan). De data asta, pe lângă faptul că își găsește stabilitatea căutat timp de 10 ani, Ono intră cu succes chiar și-n ape clasice. Iar Syu etalează ebuliția care m-a făcut să-l includ pe lista celor mai abili chitariști din toate timpurile.

5. Astralium – Land of Eternal Dreams

Evitând vulgarizarea, plictisul și emfaza, asociază muzica clasică-heavy metal melodic, aranjament indulgent în teorie, foarte dificil de pus în practică, după cum demonstrează numeroasele formații aflate în respectiva zonă muzicală. Un album unde părțile bune Rhapsody, Nightwish (perioada Anette Olzon) și aerul Sabbath – Headless Cross își dau mâna.

6. Moonrise – Travel Within

Ultimul Riverside m-a cam dezamăgit. Moartea lui Piotr Grudzinski a afectat inspirația etalonului polonez. Din fericire, ce paradox!, stilistica (viața?) ambientală (deja) proprie Poloniei Journey-istă a ripostat printr-o altă realizare selenară (a se ține cont de rolul pe care Luna l-a avut în nașterea vieții).

7. Celtian – En Tierra de Hadas

Mai remarcabilă decât inspirația propriu-zisă e absorbirea decenței și solomoniei primelor discuri Tierra Santa. Întotdeauna am crezut că spaniolii îsi pot dezvolta o „școală” bazată pe armonia Tierras de Leyenda sau Sangre de Reyes. N-au prea făcut-o până la mixtura boemă răsărită dintr-un folk… anglo-saxon și un cont Youtube.

8. Insomnium – Heart like a Grave

Climatul și geografia Finlandei redate sonor. Poate de-asta am avut inițial o senzație de redundanță, de răceală inertă. Apoi, s-a dezvăluit hibernalul asumat și calculat!

9. Hiroyuki Sawano – Attack on Titan OST 3

Diversitate accesibilă fără compromis! Serialul cu pricina n-a câștigat încă o dată admirația iubitorilor de filme animate (pe primul loc în clasamentele cunoscătorilor de profil) dar a și plusat datorită unui post-rock care mă face să cred că intelecția orchestrală (și kraut) în sfârșit s-a redescoperit și adaptat momentului.

10. Etrange – Etrange

Inchei cu o altă călătorie spațială. Apelez la artificiul ăsta și ca urmare a unei anumite atitudini transpunse pe acestă superbă dorință de explorare, implicit și de rezistență citită în cheia conștientizării judecăților necivilizate.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s