Iris – Suflete de Gheață

Vizitele-surpriză pe care le-a făcut actualul Ministru al Sănătății prin spitale mi se par nimerite, asta dacă ignor posibila semi-campanie electorală din spatele acțiunii. Însă ele au o hibă: vizează jumătăți de problemă. Din ce am citit prin presă, Sorina Pintea vorbește numai despre igienă, contabilitate, timpi de așteptare sau lacune-n comunicare (pe sistemul „în Bagdasar-Arseni scoți cu forcepsul cuvintele de la doctori”). Nimic despre competența profesională a celor pe care noi, cetățenii, îi plătim lună de lună (repet: contract social! paștele mamii lui…).

Ce-ar fi dacă Pintea s-ar apuca să verifice nu doar nivelul de interes al doctorilor, ci si pregătirea acestora? Cum și-au luat Divinii examenele, cât de la curent sunt cu ultimele descoperiri mondiale, cum a fost cu pacienții care le-au trecut pragul etc. Să le dea, tot inopinat, o lucrare de control.

În 1930, Dumitru Bagdasar rezolva probleme de craniostenoză. Prea mulți de azi, cu toată aparatura S.F. pentru nea’ Mitică, la care, desigur, te scuipă-n privat, ca să simți din plin românismul CASS, merg la ghici.

Deci, dincolo de „pot, dar nu vor” (apatici ori șpăgari), Pintea ar trebui să verifice și dacă nu cumva unii s-au umplut aiurea de prescurtări falnice. Experiențele mele recente arată că mințile reci dăunează la fel de mult precum sufletele de gheață, presupunând că, medical vorbind, ar fi vreo diferență (oare știe RMN-ul… din Hyperdia?).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s