Angra – Nova Era

Tocmai am avut privilegiul de a-l vedea, bineînțeles, la UM Digi24, pe Horia-Roman Patapievici vorbind despre ultima sa lucrare majoră, volumul Două eseuri despre paradis și o încheiere (bestseller Gaudeamus 2018), unde scriitorul susține opinia conform căreia Paradisul este viața însăși. Esențial, Patapievici repeta televizat sinteza declarată în cadrul unei alte conferințe organizate pe baza cărții menționate: ” (…) Iar faptul de a fi vii nu este de ici de colo, este splendoarea însăşi”.

Văd prea puțin frumos în această viziune-metaforă. Pentru că existența oricărui individ nu poate fi dacă un alt specimen nu crapă. Până la urmă, și cea mai scofâlcită legumă reprezintă „splendoarea de a fi viu” (poate se schimbă nițel datele problemei în cazul în care descoperim existență și pe alte planete, caz ce ar face posibilă o ierarhie care să justifice cosmicul lui HRP). Astfel, simt o anumită reținere față de mecanismul terestru, față de echivalarea egoistă a „paradisiacului” cu o lume antrenată prin teribilele lanțuri trofice.

Cred că Patapievici e suficent (sau doar neinspirat; putea să idolatrizeze viața în termeni mai puțin edenici). Se complace în mutilarea figurilor de stil (tradiția creștină) și transformarea lor în normă (ce-i drept, reconfortantul vinde), precum, de altfel, fac toate hiperbolele cu țel de bazar. Să ne trăiască Gaudeamus!

E o mare șansă că suntem în viața, dar și o mare responsabilitate. Avem capacitatea cognitivă de a empatiza cu ceilalți, de a le intui scopurile și intențiile. Putem înțelege și comunica idei abstracte. Suntem conștienți și de impactul propriilor acțiuni, nu doar în mod individual și direct, ci și colectiv și global, grație imboldului de a investiga pe care-l numim știință. Pentru că suntem niște animale aparte, pentru că suntem conștienți de impactul pe care-l avem asupra celorlalți, avem o obligație nu doar față de alți oameni, ci și față de alte specii. Dacă acceptăm că suntem parte din lumea naturală și nu ne situăm undeva în afara ei, atunci ne vom asuma răspunderea aceasta și vom înainta către un viitor durabil pentru noi și pentru toate celelalte viețuitoare de pe planetă – Prof. Dr. Alice Roberts, Marea șansă a existenței – Evoluția și dezvoltarea omului, Ed. Humanitas, 2016

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s