Haruka Tomatsu – Courage

Niște mari năpăstuiți în viață au făcut la un moment dat, în spațiul online, faimos antreul lacrimogen „pe holurile de la Bagdasar-Arseni…”; îmi permit împrumutarea catchphrase-ului, fie numai și pentru că eu nu am putut s-o transfer pe mama în lumi mai normale (ghinion!), plătind, probabil, prețul banalului târgoveț român (dincolo de uriașul CASS) fără privilegii media, căci pe etajele acelei clădiri, conexiunea Elucidator-Lambent Light, cablată extra wi-fi (postură tipică spitalelor noastre; nu te bagă aproape nimeni în seamă dacă… dacă… dacă…), mi-a dat Curajul (mai degrabă tupeu combinat cu forme de rezistență, răbdare și enormă toleranță) spre care inițial m-a împins camaraderia palpabilă, susținută apoi prin 4G, telefonul mobil, Youtube și torente.

Pe holurile de la Bagdasar-Arseni era să mă îndragostesc de o infirmieră (o altă scârboasă, măritată pe deasupra, căreia n-am avut… îndrăzneala să-i mărturisesc ceva), amețeală generatoare de vise optimiste (nu-i vorbă, tâmpe și irealizabile), în ciuda nasoalei veracități.

3Pe holurile de la Bagdasar-Arseni am probat, brutal, semnificația acelei călătorii pe care Kant o numea „autonomie”. Spun „călătorii” pentru că, intrinsec și extrinsec, direct sau prin ramificații, privitul intereselor altora în manieră similară cu privitul evaluării personale, prin autolegiferare, prin rațiune, prin efort, mai exact  însăși pornirea pe drumul către…, este majoritar respins violent, masiv, nu doar greu de atins. Iar Sword Art Online tocmai forța capului (laic) desenează: autonomie de tip kantian. „Curajul” de a pune (măcar încerca!) semnul egalului (cel puțin) între valoarea semenilor și importanța propriei ființe.

Pe holurile de la Bagdasar-Arseni am întâlnit și persoane dispuse la autonomie, însă cu precădere din rândurile pacienților și aparținătorilor; suferința formează ghilde neașteptate, aducând împreună, sincer, oameni total diferiți din categorii sociale distincte (poate că Pain din Naruto avea dreptate…).

Atașez ambele variante: fragmentele din SAO și versiunea completă a piesei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s