Myrath

Manele-metal! Glumesc…

Faptul că niște unii au dus în derizoriu (mai ales prin România, Serbia și Bulgaria) folk-ul arab nu îndreptățește catalogarea tuturor sonorităților legate de aria musulmană ca fiind ”prost gust”. Cum nici muzica rock nu poate fi judecată doar după Voltajul din perioada Călin Goia (manele-rock-de-primărie); Mia Khalifa chiar nu-i totul.

Cu Myrath, prima trupă importantă din Tunisia (Ez-Zahra), m-am delectat mult în ultima vreme. Muzica progresivă, în general complexă, pe linia marilor nume ale genului, însoțită de elemente regionale, e tare, tare interesantă. Tipul de formație care, contrar clișeelor folosite de majoritatea cronicilor ce vorbesc despre ea, își poate găsi corespondentul literar nu atât în antologia O mie și una de nopți, cât în bogația dimensională proustiană (nu, nu exagerez; doar n-am zis husserliană).

Totuși, acum voi atașa două piese mai deschise, mai melodioase, pentru că acel ”perspectiva lărgirii orizonturilor” din descrierea mea n-ar avea sens apelând (prea des) la compoziții cabalistice (în ideea că nu se poate alerga fără a ști mersul): Believer, de pe cel mai recent album (Legacy – 2016; apropo, ”Myrath” înseamnă ”moștenire” în limba arabă) și noul single, Dance, publicat în urmă cu fix o lună.

 

 

 

Un gând despre „Myrath

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s