Within Temptation – Raise Your Banner

Săptămânile trecute, în apropierea Tribunalului Suceava, o femeie de profesie jandarm (mare parte din presa autohtonă încă n-a aflat că substantivul ”jandarm” nu are formă de feminin) și fiica acesteia au fost lovite de o mașină pe trecerea de pietoni. În urma impactului, angajata M.A.I. a murit.

La puțin timp după anunțarea decesului, un domn pe nume Cristian-Mihai Dide, figură importantă în mișcarea #Rezist, a publicat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: ”One more down! Du-te după Giani”.

Confruntat cu câteva pălmuiri în propria secțiune de comentarii, celebrul protestatar a replicat: ”Pentru mine a murit un jandarm. Scuza asta că avea un copil nu mai ține… Și Stalin a avut copii, Bin Laden a avut copii, și ei tot oameni au fost. Câți oameni au omorât cei de mai sus?”

Altfel spus, Dide proclamă:

  1. Instituția Jandarmeriei comite abuzuri
  2. Irina Airinei a fost jandarm
  3. Deci, Irina Airinei a (ar fi) comis abuzuri

și

  1. a. Instituția Jandarmeriei comite abuzuri
    b. Stalin și Bin Laden au comis abuzuri (omorât oameni)
  2. Irina Airinei, femeia ucisă în accidentul rutier, a fost jandarm
  3. Deci, între Stalin, Bin Laden și Irina Airinei se pune semnul egalului

În primul rând, o obsevație banală: meseria de jandarm implică responsabilități vitale pentru siguranța și protecția unui stat (de exemplu, intervenții în cazul dezastrelor naturale), nu doar ”ostracizarea” Rezistenților/hipsterilor/TFL-iștilor etc. Mă tem că dispariția tuturor celor care alcătuiesc corpul Jandarmeriei ar cauza mari probleme pentru întreaga societate.

În al doilea rând, până la proba contrarie, să-i acordăm lui Dide coronița pentru Sofistul Protestatar al momentului.

În fine, problema universalizării în cauză devine și amuzantă dacă ne gândim că personaje precum Dide acuză Partidul Social Democrat (și) de moșteniri iliesciene. Nu de alta, dar Ion Iliescu, în 1990, folosea aceeași tehnică atunci când lipea eticheta de ”golan” pe toți cei prezenți în Piața Universității (cu rezultate catastrofale).

Și acum, mai important: oare ce ascultă Cristian-Mihai Dide la căștile alea? Cumva faze de pe… Resist, următorul album Within Temptation (programat să apară pe 1 februarie 2019)? Fight the venom, good die young… 

Edit! Tocmai am citit următoarea știre (Antena3.ro):

”Un urs a fost văzut marţi, la prânz, alergând pe străzile din apropierea unui mall, într-o zonă aglomerată din municipiul Braşov.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov a transmis un mesaj cu scopul de a înştiinţa populaţia din cartierul Tractorul, unde a fost văzut animalul.

Echipajele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) au depistat ursul în apropierea unei societăţi comerciale, aflată în zona centurii ocolitoare a Braşovului.

”Echipajele noastre sunt în zonă, dar se pare că ursul a intrat într-un lan de porumb, deplasându-se spre localitatea Hărman. Echipajele noastre rămân în zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Braşov, Cristi Roşu.

”Nu noi suntem cei care gestionăm aceste situații, sunt la fața locului echipe ale Jandarmeriei, DSV, ccoalele silvice din zonă” a adăugat acesta.”

În situația fericită pentru Dide, nașpa pentru locuitorii din Hărman, în care TOȚI jandarmii ar muri, mă întreb cine s-ar mai ține la urși… Mălin Bot? Trupa (haha!) Arma? Oreste (presupunând că e treaz)?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s