Within Temptation – Raise Your Banner

Săptămânile trecute, în apropierea Tribunalului Suceava, o femeie de profesie jandarm (mare parte din presa autohtonă încă n-a aflat că substantivul ”jandarm” nu are formă de feminin) și fiica acesteia au fost lovite de o mașină pe trecerea de pietoni. În urma impactului, angajata M.A.I. a murit.

La puțin timp după anunțarea decesului, un domn pe nume Cristian-Mihai Dide, figură importantă în mișcarea #Rezist, a publicat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: ”One more down! Du-te după Giani”.

Confruntat cu câteva pălmuiri în propria secțiune de comentarii, celebrul protestatar a replicat: ”Pentru mine a murit un jandarm. Scuza asta că avea un copil nu mai ține… Și Stalin a avut copii, Bin Laden a avut copii, și ei tot oameni au fost. Câți oameni au omorât cei de mai sus?”

Altfel spus, Dide proclamă:

  1. Instituția Jandarmeriei comite abuzuri
  2. Irina Airinei a fost jandarm
  3. Deci, Irina Airinei a (ar fi) comis abuzuri

și

  1. a. Instituția Jandarmeriei comite abuzuri
    b. Stalin și Bin Laden au comis abuzuri (omorât oameni)
  2. Irina Airinei, femeia ucisă în accidentul rutier, a fost jandarm
  3. Deci, între Stalin, Bin Laden și Irina Airinei se pune semnul egalului

Rezumând, Dide pleacă de la ideea că Irina Airinei, în calitatea sa de jandarm, nu s-a (s-ar fi) putut sustrage acțiunilor rele, fie doar și pentru că în meseria respectivă nu se pot încâlca ordinele (fără a suferi consecințe grave). De unde și caracterul postării sale (”pentru mine a murit un jandarm”). Perspectiva e prea șubredă pentru a justifica truculența.

În primul rând, o obsevație banală: meseria de jandarm implică responsabilități vitale pentru siguranța și protecția unui stat (de exemplu, intervenții în cazul dezastrelor naturale), nu doar ”ostracizarea” Rezistenților/hipsterilor/TFL-iștilor etc. Mă tem că dispariția tuturor celor care alcătuiesc corpul Jandarmeriei ar cauza mari probleme pentru întreaga societate.

În al doilea rând, însăși opinia conform căreia jandarmii acționează abuziv (cu precădere împotriva persoanelor care protestează împotriva actualului partid de guvernământ) nu este certă. Astfel, comparația cu actele reprobabile staliniste, despre care știm clar că au existat, e mai mult decât forțată.

În al treilea rând, să ne axăm pe indivizi: dacă unii jandarmi au exagerat (pe cont propriu), să zicem la protestele din 10 august, asta nu înseamnă că toți colegii lor (din teritoriu!) procedează la fel. A-i atribui Airinei culpa altuia, printr-o generalizare, este o eroare logică (sofism).

În al patrulea rând, Airinei n-a fost scoasă în afară legii (din motivele care-l supără pe Dide sau din altele). Pe numele ei nu există vreo încriminare judecătorească; nici măcar suspiciuni concrete de… teren. Aș fi putut accepta jubilarea lui Dide, deși nu consider că metoda contracarării focului cu foc e soluția tocmai potrivită (cel puțin nu întotdeauna), dacă asupra femeii erau învinuiri palpabile. Sper că trăim într-o țară ce se vrea a fi ghidată și de împărțirea dreptății raționale (drepturile omului), bazate pe argumente, probe, sentințe acordate după analize obiective etc. În caz contrar riscăm să ne întoarcem la vremurile anilor 50 (echitate distribuită alandala). Mă îndoiesc că Dide vrea asta.

În fine, problema universalizării în cauză devine și amuzantă dacă ne gândim că personaje precum Dide acuză Partidul Social Democrat (și) de moșteniri iliesciene. Nu de alta, dar Ion Iliescu, în 1990, folosea aceeași tehnică atunci când lipea eticheta de ”golan” pe toți cei prezenți în Piața Universității (cu rezultate catastrofale).

Și acum, mai important: oare ce ascultă Cristian-Mihai Dide la căștile alea? Cumva faze de pe… Resist, următorul album Within Temptation (programat să apară pe 1 februarie 2019)? Fight the venom, good die young… 

Edit! Tocmai am citit următoarea știre (Antena3.ro):

”Un urs a fost văzut marţi, la prânz, alergând pe străzile din apropierea unui mall, într-o zonă aglomerată din municipiul Braşov.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov a transmis un mesaj cu scopul de a înştiinţa populaţia din cartierul Tractorul, unde a fost văzut animalul.

Echipajele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) au depistat ursul în apropierea unei societăţi comerciale, aflată în zona centurii ocolitoare a Braşovului.

”Echipajele noastre sunt în zonă, dar se pare că ursul a intrat într-un lan de porumb, deplasându-se spre localitatea Hărman. Echipajele noastre rămân în zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Braşov, Cristi Roşu.

”Nu noi suntem cei care gestionăm aceste situații, sunt la fața locului echipe ale Jandarmeriei, DSV, ccoalele silvice din zonă” a adăugat acesta.”

În situația fericită pentru Dide, nașpa pentru locuitorii din Hărman, în care TOȚI jandarmii ar muri, mă întreb cine s-ar mai ține la urși… Mălin Bot? Trupa (haha!) Arma? Oreste (presupunând că e treaz)?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s