Wagakki Band

Europenii au Ensiferum, Equilibrium sau Eluveitie în materie de vârfuri folk rock/metal. Asiaticii, din 2013, se pot lăuda cu Wagakki Band.

Mă miră puțin faptul că o trupă (bună) japoneză de profil, cu toate specificitățile de rigoare (inclusiv vizuale), a apărut atât de târziu. Nu numai pentru că tradiția bogată le permite niponilor să jongleze cu numeroase instrumente muzicale vechi, ci și gândindu-mă la importanța acordată fenomenului rock, încă din anii 70, pe teritoriul țării lor (a doua piață de desfacere, după Statele Unite).

Bineînțeles, tentative au mai fost, dar fie au rămas între granițe (Gogami, DiEKiLL), fie nu au venit din partea unor trupe consolidate (de exemplu, Yasuharu Takanashi, cunoscutul artist japonez care compune și folk metal de peste două decenii, e singuratic, anumite formații interpretându-i piesele cu ocazii speciale, deci nu-l pot include pe listă avută în vedere).

În cele din urmă a luat ființă conceptul spectaculos bănuit în teorie. Se numește Wagakki Band și este alcătuit din: Yuko Suzuhana (voce), Oumura Shin ”Machiya” (chitară), Sasaki Akira ”Wasabi” (tobe), Asa (bass), Kiyoshi Ibukuro (koto), Daisuke Kaminaga (shakuhachi), Beni Ninagawa (tsugaru-shamisen), Kurona (wadaiko). Discografia include cinci albume de studio și patru DVD-uri live.

Gașca asta cântă cu atât de mult nerv, se prezintă publicului într-un fel atât de special – scevențele cu fluturatul eventaiului/umbrelei sunt absolut delicioase luate în circumstanțe metal moderne – și interpretează muzica atât de unic, atât de pro, încât a devenit faimoasă și apreciată universal (videoclipul oficial Senbonzakura a strâns până azi 88,209,805 vizualizări). Le remarc acum doar pe Yuko Suzuhana, aleasă Miss Nico Nama în 2011, adică un fel de MVP pe o platformă japoneză similară cu Youtube, vocalistă de mare adevăr (superb îmbină modulațiile caracteristice datinilor nipone cu cerințele muzicii rock/metal), și pe Beni Ninagawa, shamisenista… dar mai bine… și așa mi se zice des că-s afemeiat… 😳

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s