Annihilator – Set the World on Fire

Baza de date This Day In Metal, bibliotecă virtuală din care deseori mă inspir în alegerea subiectelor (încă o dovadă, contrar clișeelor de tip Nicolae Manolescu, că nu internetul/rețelele de socializare în sine promovează decadența, ci felul în care aleg unii să utilizeze tehnologia modernă), anunța zilele trecute pe Twitter aniversarea celui mai controversat catalog Annihilator, Set the World on Fire (25 de ani). Și adăuga: ”Is this their best album? Was it a little too commercial?”.

Exceptând bunurile Metallica, Set the World on Fire a fost primul contact pe care l-am avut cu o formație de thrash metal. Spun ”cu o formație”, nu ”cu un album”, deoarece, într-adevăr, al treilea material lansat sub tutela lui Jeff Waters e divergent precedentelor viteziste Alice in Hell și Never, Neverland. Deși denumirea indică la suprafață speedăraie și surescitare proprie stilului, discul circulă eventual într-a treia. Îmi și imaginez fanii trupei de la începutul anilor ’90, educați în spirit Human Insecticide, W.T.Y.D. sau Alison Hell, puși față în față cu șlagărele Phoenix Rising ori Sounds Good to Me. Mi-aș da un an din viață ca să le fi văzut mutrele schimonosite de undele siropoase venite din cine știe ce idile patetice.

Este Set the World on Fire cel mai bun album Annihilator? Nici pe departe. E doar altfel. Varietatea ar fi cuvântul de ordine. O diversitate în care lucrurile bune și rele se amestecă transparent. Pe cât de solide sunt linia bassului și riff-urile, pe atât de anoste sunt multe dintre compoziții în totalitatea lor. Iar vocea lui Aaron Randall, un solist despre care apoi nu s-a mai știut mare lucru, place în măsura în care există apetență pentru stilul nuca-n gât sau măsea umflată (gen David Coverdale).

Este Set the World on Fire prea comercial? Comparat cu uzuala manieră Annihilator, da. Comparat cu muzica generală, nu. Subiectul e delicat. Ce se aude aici e la hotarul dintre cupiditate și moravuri simandicoase. Însă poate tocmai facultatea de a evalua pestriț garantează triumful albumului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s