Pink Floyd – Live at Pompeii 1972

24 august (sau 24 octombrie, conform ultimelor cercetări), anul 79. Ziua în care orașele Pompeii, Herculaneum și Stabiae au fost înghițite de cenușă, gaze toxice și piatră ponce, tragic efect al erupției vulcanului Vezuviu.

Consecințele evenimentului s-au dezvăluit lumii în toată bestialitatea abia pe la mijlocul anilor 1700. Ironic, fiind foarte bine conservat și camuflat, dezastrul ne-a relevat informații unice legate de Imperiul Roman (două documentare captivante în acest sens au fost realizate de către Mary Beard, profesor la Universitatea din Cambridge – ambele pot fi vizionate aici și aici).

Nu există multe descoperiri arheologice care să impresioneze mai mult decât rămășițele umane fosilizate din Pompeii: cea mai terifiantă fotografie naturală realizată vreodată.

Iar piesele live de pe Ummagumma (1969), un album de căpătâi pe scara valorilor muzicale, parcă dau glas ororii și disperării gravate în postura mulajelor umane găsite la poalele muntelui Vezuviu. Parcă e un sunet venit direct din iminența morții, direct din secundele alea ineluctabile…

Firească apariția excepționalului Live at Pompeii 1972

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s