Orphaned Land – Unsung Prophets & Dead Messiahs

George Grigore, în strădania sa de a releva problemele care stau la baza traducerii Coranului în limba română, îl citează, deloc gratuit (poate puțin defensiv), și pe Mevlana Jalaluddin Rumi, faimosul poet persan din secolul al XIII-lea, cel care compara cartea sfântă arabă cu ”o mireasă mereu ascunsă privirilor, lăsând numai să i se intuiască frumusețea” (A traduce Coranul, ed. Herald, 2010, p.9). Discografiei Orphaned Land, implicit și ultimului album lansat la începutul acestui an, Unsung Prophets & Dead Messiahs, i se pot lipi etichete similare, atât în privința gradului de dificultate interpretativ, cât și raportată la factorul antropologic… Pentru cine nu știe, Orphaned Land este o trupă fondată la Bat-Yam/Petah-Tikva, Israel, în 1992, ce îmbină muzica rock (progressive, death, power, doom etc.) cu elemente folclorice răsăritene, fiind considerată etalon pentru genul Oriental Metal.

A vorbi despre titulatura Orphaned Land doar din punct de vedere muzical ar însemna bagatelizarea reformei pe care aceasta o probează în toată activitatea artistică (a se privi cu atenție pumnul ușor punkist de pe copertă ce stă să pocnească Ochiul… Illuminati). La urma urmei, avem de-a face cu o mișcare intrată puternic în dizgrația tâmpiților fanatici religioși după ce una dintre dansatoarele (din buric) de origine libaneză (ce însoțesc trupa live) a ridicat, împreună cu solistul vocal, steagurile Israelului și Libanului, ca simbol al prietenei (normalității?), pe scena festivalului Hellfest din Franța (2011). Femeia respectivă, Johanna Fakhry, primește și astăzi amenințări cu moartea din partea compatrioților și… rudelor! Dar mă abțin de la alte considerații. Subiectul trebuie disecat la nivel intim și judecat în legătură directă cu formația israeliană. Mai adaug doar un fragment dintr-o recenzie metalfan.ro pentru a reliefa (și aplauda) succint corpul Orphaned Land: ”Lumea din albumele acestei trupe nu este însă o lume de basme și legende, ci o lume înecată în obscurantism, în care falșii profeți și fanaticii religioși încearcă să înnăbușe ideile progresiste și libertatea. Întunericul și răul se infiltrează peste tot, la fel ca șarpele proverbial, pângărind frumusețea și alterând poezia naivă servită de poeții tradiționali. Voalul care ascunde fața fecioarelor arabe în albumele Orphaned Land nu e un voal al misterului, ci mai degrabă un voal al opresiunii patriarhale”.

P.S.: Foarte, foarte mișto videoclipul piesei Like Orpheus. Ce poate fi mai minunat decât să vezi o palestiniană credincioasă și un evreu ortodox cum își bagă ceva în ele de cutume/ipocrizii religioase și îmbrațisează frumusețea artei și vieții libere, fără a se dezice de credință?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s