Sound Horizon – Märchen

Avem și anul ăsta târg de carte Gaudeamus în stațiunea Mamaia (11-15 august), prilej pentru încă un caraghioslâc românesc. Bineînțeles, glumesc și exagerez puțin, dar nu mă pot abține să nu-mi imaginez cum ‘telectualii specifici zonei, pe timp de vară, deja faimoși, bagă un Hegel printre cefe de porc sfârâind pe grătarele localizate la întâmplare, vânzătorii ambulanți de porumb (dulce, cam nefiert, cam stricat), semințele scuipate alandala, bătăile uzuale cu poliția locală (sau cu clanurile rivale) pe motiv de șezlong ori printre show-urile monumentale de vărsat șampanie pe celulita divelor botoxate. Și pentru că o ghidușie mioritică nu vine niciodată singură, evenimentul… cultural, ținut în piațeta Perla, este organizat de Radio România. Chiar, tovarășul Andrei Partoș & Radio Vacanța mai există? S-ar potrivi de minune înlocuirea boxelor duduind a Despacito, situate în apropierea ”expoziției dedicate cărții și educației” (aviz patronilor de butic: uite așa se promovează un chioșc pedagogic), cu Mirabela Dauer. Da, da, știu, (foarte) vechiul Psiholog Muzical difuza Pink Floyd pe plajele noastre. LOL!

Apropo de Pink Floyd, Gaudeamus, Mamaia și Partoș, propun un alt exercițiu de imaginație: închipuiți-vă trupa londoneză (de până în 1970) propagată pe stadionul Ghencea în pauza meciului FCSB – Botoșani. Sau Steaua – Botoșani; ca să nu se supere nenea Andrei, acest stelist… luptător anticomunism. LOL! Ok, n-ar fi tabu, nici ceva profund greșit, doar o altă discrepanță hazlie. Una dintre multele dezacorduri autohtone. Pe ei, pe mama lor… lime and limpid green, a second scene, a fight between the blue you once knew? Același lucru s-ar putea spune și dacă cineva ar asocia Märchen, albumul-librărie Sound Horizon, că aici voiam să ajung, cu Liga I de fotbal sau cu o mare parte din caracteristicile litoralului românesc.

Scena răzbunării

Dorința de a face artă horror prezintă riscuri enorme. Mai ales dacă te raportezi la opere consacrate. Și mai ales dacă vrei ca totul să fie moralizator, nu doar șocant. Pe acest teritoriu este o linie foarte subțire care desparte penibilul de fior.

În literatură, Frații Grimm, originali, sunt printre puținii autori horror penetranți. Colecția lor stârnește imaginația și astăzi. Inclusiv pe a lui Revo, părintele supergrupului Sound Horizon, niponul care a preluat culegerile germanilor și le-a (re)adaptat propriilor viziuni artistice.

După cum bine evidenția Katy Horror pe blogul ei, Märchen se află în antiteză cu transformarea Fraților Grimm în marketing Disney. Accentul pus pe atroce, la care se adaugă disputa impuls vs. rațiune, readuce, sub o altă formă, tema perenității urii/suferinței născute din răzbunare propusă și pe albumele anterioare. Artificiul constă în contopirea semnificațiilor Elysion, Moira și Roman cu autenticele Hansel și Gretel, Cenușăreasa, Albă ca Zăpada sau Barbă Albastră, având drept epigraf cele șapte păcate capitale: mândria, avariția, desfrânarea, invidia, lăcomia, lenea și mânia. De asemenea, în mijlocul acțiunii (Germania medievală) apar și personaje istorice/eroi inventați de Revo, precum Märchen von Friedhof, băiatul aruncat într-o fântână și ucis, sau Elise, sinistra micuță Chucky, figurile centrale care îndeamnă la răzbunare. Oglindirea vieții în moduri fabuloase, vorba lui George Călinescu. LOL! Iar îmbinarea lingvistică germană-japoneză parcă vine mănușă cumplitelor evenimente.

Diese Geschichte ist Fiktion 
 doch, deswegen ist nicht alles an Ihr erfunden

Cifra magică

Ioan Cora a spus în câteva dintre cronicile sale de pe muzicisifaze.com că o melodie pentru a fi cu adevărat bună trebuie să depășească șapte minute. Ei bine, piesele de pe Märchen, cu o excepție (6:53, deci…) și sfârșitul (outro), respectă condiția sa, măcar la nivel teoretic. Eu cred că și practic.

Construcția albumului se învârte în jurul acestei cifre. Șapte păcate capitale, șapte povești tragice, șapte victime. Ca atare, devine și mai interesantă simetria denumirii pieselor prin care se obține forma unei biserici. Fiindcă numărul șapte, în creștinism, simbolizează liniștea, milostivirea și pacea. Element compensatoriu, balans întruchipat prin fata care transcende răzbunarea datorită iubirii neprihănite pentru März von Ludowing (renăscut întru damnație ca Märchen von Friedhof), purificând personificarea Lugubrului; adică prin Sfânta Solicitous, Die heilige Frau Kümmernis la Frații Grimm. Așadar, Revo alege, contrar realizărilor anterioare, să dea direct trecere puterii exemplului sănătos. Îndulcitor pragmatic. Mântuitoarea, Elisabeth von Wettin, poate fi totodată emblema frumosului care ființează din momentul Ioana d’Arc. #rezist-pe-bune. Mai ales că ambele femei au murit în condiții similare. Dar asta-i rezolvarea personală, problemele Sound Horizon având multiple răspunsuri juste (de exemplu, Elizabeth Liones din animenul The Seven Deadly Sins). Să mai reținem ceva din Cora: ”Cu cât este mai mare numărul de asocieri libere (speculative) cu atât mai mult putem spune că obiectul discutiei se apropie de statutul de operă de artă”.

(teme pentru acasă: 1. inserția bagatelei Für Elise – cele două fețe ale oricui 2. prezența grandiosului final din Oda Bucuriei în contextul tenebrosului prolog)

În fine, a șaptea piesă oferă o întâlnire cu Marty Friedman, chitaristul care timp de 10 ani a făcut parte din celebra trupă Megadeth.

Sound Horizon – Märchen nu este doar muzică simfonic rock, ci și o carte. De fapt, este o librărie. Audiție și lectură plăcută! 🙂

Albumul poate fi downloadat aici 

Rezumatul poveștii fiecărei compoziții

Distribuirea vocilor

Detalii despre personaje și lista tuturor muzicienilor

Traducerea versurilor în limba engleză


von Wettin demo von Sachsen demo nai wa… watashi wa Elisabeth
tada kimi dake o aishita 
tada no… Elisabeth

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s