Enrico Caruso

Napoletanul Enrico Caruso nu a fost doar un imens tenor, ci și unul dintre primele staruri muzicale, în accepțiunea culturii pop a termenului, la nivel mondial. Expansiunea popularității sale s-a datorat atât incontestabilelor calități vocale, cât și progresului tehnologic de la începutul secolului al XX-lea ce permitea, pentru prima oară în istorie, înregistrarea reprezentațiilor.

Este dificil de spus dacă publicația History are sau nu dreptate atunci când îl caracterizează pe Caruso ca fiind ”the greatest tenor who ever lived”. Sunt șanse destul de mari ca înaintea lui să mai fi existat voci extraordinare, poate chiar la fel de potente, doar că acestea n-au cunoscut oportunitățile imprimării audio și nici promovarea (mainstream) globală. În orice caz, este neîndoielnică însemnătatea artistului italian privind transformarea muzicii într-un bun de larg consum.

Enrico Caruso a murit într-o zi de 2 august, la doar 48 de ani, din cauza gravelor probleme de sănătate. Totuși, ce anume i-a provocat cu exactitate decesul rămâne constroversabil; încă se pendulează între peritonită, complicații pulmonare sau tot felul de hemoragii.

Am ales să postez o înregistrare de colecție din 1904, remasterizată, slavă Youtube, a vocii lui Caruso interpretând E lucevan le stelle, arie romantică inclusă în Tosca de Giacomo Puccini (actul al treilea). După cum ar zice tenorul: trăiască propășirea științifică!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s